Кои са нарцисистите и как да ги разпознаем?


Нарцис е герой от гръцката митология, който се влюбва толкова дълбоко в собствения си образ, че не може да откъсне очи от него, което в крайна сметка го води до трагичен край. Днес психолозите, въз основа на този случай, въвеждат понятието нарцисизъм, което се характеризира с определени поведения и начини на мислене.

Когато човек е “погребал“ дълбоко в себе си истинското си Аз, за ​​да се справи с предишни емоционални рани, той може да развие заместващо фалшиво Аз, което е силно възвеличено. Това е, което определя нарцисиста – някой, който е погълнат от самият него и държи на себе си повече от другите, държи се “над тях“, мисли се за нещо повече, проявява арогантност и много високо самочувствие. В нашето силно индивидуалистично и екстровертно общество нарцисизмът във всичките му форми е не само все по-често срещан, но със сигурност се насърчава. Нарцисистът е човек, който се влюбва в идеализиран образ на себе си, използвайки го, за да избяга от истинското си и наранено Аз.

Как можем да разпознаем дали сме нарцисисти или си партнираме с такъв човек?

Въпреки че всеки от нас има някои от поведенията и чертите, изброени по-долу, при нарцисиста те са прекалено представени в множество поведения. Обикновено нарцисистите не знаят за тях или не се интересуват как те засягат другите.

Нарцисистите обичат да поемат водеща роля в дискусиите

Те обичат да говорят за себе си, но обикновено не предоставят на другия човек възможност да участва в реципрочен разговор. Отсрещният едва ли не трябва да се бори, за да бъдат признати и уважавани неговите чувства и мнение. Ако успеете да изразите нещо, което не е съгласно с мнението на нарцисиста, вашето изявление може да бъде отменено, отхвърлено или просто игнорирано.

Нарцисистите обичат да прекъсват разговори

Много хора имат слаби комуникационни способности и често не уважават другите, но нарцисистите първо прекъсват другия и след това се връщат към собствената си тема. Те имат минимален интерес към другата опонентна страна. Всъщност те се интересуват само от нещата, които трябва да обсъдите, за да могат да ги използват срещу вас по-късно.

Те често не спазват или нарушават всякакви правила

Нарцисистите обичат да избягват правилата и социалните условности. Те често променят или се отказват от много дадени от тях обещания и договорености, не държат на думата си. Ако закъснеете за срещата си с тях, вероятно ще бъдете наказани, но ако са на ваше място те го правят с удоволствие и ще ви накарат да ги чакате, което от своя страна ще им гали егото.

Нарцисистите обичат да нарушават личните граници

Нарцисистите ще прекрачат личните ви граници, защото не са запознати с тяхното съществуване. Те проявяват липса на загриженост за мислите, емоциите, имотите и личното пространство на другите. Обичат да бъдат енергийни вампири и да изтощават другите без никакво състрадание към тях. Те постоянно нарушават всякакви споразумения и обещания. Нямат угризения и просто обвиняват жертвата, че не ги е уважавала.

Те проектират фалшива представа за себе си пред околните

Много нарцисисти обичат да извършват такива действия, с които за да впечатлят другите, като се опитват да изглеждат добре в техните очи. Това може да бъде реализирано във физическа, романтична, академична или културна форма. В тези случаи нарцисистът използва хора, предмети, социални статуси и/или постижения, за да замести реалния си Аз с желания, но нереалистичен свой образ. Той е човек, който носи “маска“ на фалшив образ за себе си пред другите.

Нарцисистите вярват, че всичко им принадлежи и е тяхно

Те вярват, че другите трябва да ги предпочитат. Те искат околните да се погрижат незабавно за техните нужди и изобщо не изпитват съчувствие към хора в същото затруднение. В техните мисли светът е съсредоточен върху тях и се върти само около личността им. Освен това, когато са начело и на висока позиция в работата си, те вярват, че имат пълен контрол над своите подчинени, дори по отношение на личния им живот.

Те са много магнетични и омайващи

Те могат да бъдат много магнетични и съблазнителни. Когато ви искат около себе си, ще ви накарат да се почувствате специални и желани. Въпреки това, когато загубят интерес към вас (след като са получили това, което са искали или са получили достатъчно), лесно могат да ви отхвърлят. Нарцисистът може да бъде много чаровен и обаятелен, да засипва другите с комплименти и суперлативи, но момента, в който тези хора не му изглеждат изгодни, започва да обвинява тях за неуспехите или проблемите си. Нарцисистите имат склонност да бъдат социални, търсещи ви, интересуващи се от вас, стига да изпълнявате желанията им и да им отделяте цялото си внимание.

Нарцисистите са с голямо его и самочувствие

Те гледат на себе си и личността си в контекста на нещо забележително или грандиозно. Често се случва да надценяват важността на своите постижения, обичат да се хвалят какво са постигнали, в резултат на което вярват, че другите няма да могат да оцелеят или да живеят без тях.

Енергийни вампири

Нарцисистите обичат да провокират негативни емоции у другия, за да получат внимание, да се почувстват силни, сякаш ви контролират и ви държат нестабилни и извън равновесие. В този случай обвиняват самите вас за състоянието ви, изкарвайки ви неуравновесени или прекалено чувствителни и импулсивни, ако реагирате на провокациите им. Лесно се разочароват, ако смятат, че не ги приемате на сериозно. Те могат да ви крещят, ако не сте съгласни с тях, с техните перспективи, мнения или цели. Много са податливи на критика и ще двойна доза такава, но отправена към самите вас. Бързо преценяват околните, оценяват ги, критикуват, присмиват им се и ги обвиняват, обичат да използват ирония и сарказъм. Някои нарцисисти са склонни към емоционално насилие. Като ви карат да се чувствате неадекватни, те възстановяват наранения си дух и повишават самочувствието си. А това им доставя голямо удоволствие.

Нарцисистите манипулират умело

Те се възползват от другите, вземат решенията за техния живот вместо тях и решават какво да правят под предтекста че най-добре знаят кое е за тяхно добро. Нарцисистите подтикват околните да се грижат за тях чрез вменяване на чувство за вина. Те често могат да ви заявяват, че са ви предоставили толкова много помощ, а вие не го оценявате, или че всъщност те са жертвата и трябва да им помогнете, а ако не го направите, значи не сте добър човек. Те контролират емоциите ви, като ви карат да се жертвате за тях и ви вменяват чувство за вина, изкарвайки вас лошите.

Как да се предпазим от нарцисиста?

Предпазването от нарцисист може да бъде предизвикателство, но е важно да научите как да се справяте с тях и да защитите своето благополучие. Ето няколко съвета:

1. Поддържайте границите си: Установете здрави граници във връзката с нарцисиста. Не позволявайте им да ви използват или да ви унижават. Не се страхувайте да кажете „не“ на техни искания, ако това е в интерес на вашето благополучие.

2. Комуникирайте честно и открито: Бъдете честни в комуникацията с нарцисиста, но също така бъдете сдържани и дипломатични. Обяснете им своите граници и очаквания, но не се опитвайте да ги променяте или да ги критикувате открито.

3. Избягвайте да се състезавате: Нарцисистите често се състезават и искат да бъдат в центъра на вниманието. Избягвайте да се състезавате с тях и не се включвайте в техни игри за власт и контрол.

4. Не се чувствайте виновни: Нарцисистите често могат да ви внушават чувство на вина. Не се чувствайте виновни за това, че мислите за своето благополучие и граници.

5. Търсете подкрепа: Ако връзката с нарцисиста става твърде тежка, търсете подкрепа от приятели, семейство или професионален терапевт. Те могат да ви помогнат да се справите с трудностите и да научите как да се предпазвате по-ефективно.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.